Yüz Tanıma Sistemleri
Yüz Tanıma Sistemi;
Yetkili kişi tanımlama, yüz yıllardan bu yana çeşitli yöntemlerle yapılan bir güvenlik uygulamasıdır. Halen askerlik gibi bazı alanlarda kullanılan ve en ilkel yöntemlerden biri olan, karşımızdaki kişinin yetkili kişi olup olmadığını anlamak için yapılan “parola sorma” yönteminden tutun da, kimlik kartı, anahtar, parmak izi, retina taraması, avuç içi taraması, imza, şifre gibi uygulamalara kadar pek çok yöntem geliştirilmiş ve halen geliştirilmeye devam edilmektedir. Yüz Tanıma Sistemi bu noktada bize alternatif bir yöntem olarak ortaya çıkmaktadır. Biometrik tanıma sistemleri, kişilerin davranış ve fiziki özelliklerini analiz edip kayıt altına alan ve daha sonra bu verileri ilgili kişiyi teşhis için kullanan sistemlerdir. Yüz tanıma sistemi de bir biometrik tanıma sistemidir. Diğer biometrik tanıma sistemleri; el, parmak izi, retina, dna, ses, imza ve tuşlara basma şeklinde karşımıza çıkmaktadır.
Biometrik Sistemin Avantajları
Eğer amaç, kişilere yetkilerine göre erişim hakkı sağlamaksa, bu konuda biometrik sistemden daha güveniliri yoktur. Zira bu tip tanıma sistemleri, taklit edilmesi çok zor olan, benzersiz bir kimlik oluşturur. Muhatabı benzersiz kılan özelliklerden bir veya birkaçına odaklanan bu sistemler sayesinde kişi tam ve hatasız olarak tanımlanabilir. Genel olarak bazı avantajları;
Muhatap tam ve doğru olarak tanımlanır. Bir başkasının yerine giriş yapmak mümkün olmaz. Suiistimalin önüne tam olarak geçilebilir.
Şifre kullanımına gerek kalmaz, şifrelerin çalınması veya başkaları tarafından bilinmesi riski gibi güvenlik açıkları oluşmaz. Şifre unutma problemi de olmayacaktır.
Yüksek bir güvenlik seviyesine sahiptir. Kopyalanması oldukça zordur.
Hata düzeyi çok düşüktür. Hızlıdır.
Kontrol düzeyini artırır.
Cihaz ile temas olmadığından uzun ömürlüdür. Aşırı kullanım diye bir sorunu yoktur.
Kullanım Alanları
Giriş çıkışların denetlenmesinin istendiği her alanda kullanılabilir. Daha çok güvenlik amacı ile kullanılsa da, üyelik gerektiren noktalara veya işletmelere girişlerde, üye kontrolünün otomatik olarak sağlanması, bu yönde daha az personel istihdamı gerektireceğinden ayrıca ekonomik avantaj sağlayacaktır. Gizli bilgi ve belgelerin bulunduğu yüksek güvenlik gerektiren bölümlerden, yemekhane girişlerine, personelin mesai takibine kadar pek çok potansiyel kullanım alanı mevcuttur.